Competitie PDF Afdrukken E-mail
Zwemmen is een zeer aangename en gezonde sport. Maar tegelijk is de competitieve zwemsport een zeer trainingsintensieve sport. Daarom is het niet evident om op (relatief) latere leeftijd en zonder enige voorafgaande zwemcompetitie-ervaring in de competitiegroep in te stappen. En dat is tegelijk ook de reden waarom de rechtstreekse instap in de competitiegroep bij ZCT eerder (zeldzame) uitzondering dan regel is.

De meest logische weg om in de ZCT-competitiegroep terecht te komen is dan ook de doorstroming vanuit de zwemschool, waarbij de meest getalenteerde zwemmertjes de kans krijgen om in de pré-competitie reeds een voorproefje te krijgen van wat het competitiezwemmen inhoudt. Het hangt dan uiteraard, naast het evolueren van dat talent, nog af van de motivatie van zowel zwemmers als ouders of dat prille zwemtalent uiteindelijk ook aan competitiezwemmen zal gaan doen of niet.

Na het doorlopen van de eerste groepen pré-competitie (via groepen 'A1' en 'A2' tot groep '7') kan dan – onder bepaalde voorwaarden - doorgeschoven worden naar de eigenlijke competitiegroep (vanaf groep '6' t/m groep '1'), wat tevens samengaat met het aanvragen van een competitievergunning. Die vergunning is de enige en absolute voorwaarde voor een zwemmer om aan officiële wedstrijden te mogen deelnemen.De verschillende competitiegroepen worden steeds zo homogeen mogelijk samengesteld op basis van de leeftijd en het niveau van de zwemmers.

Naast de talrijke zwemtrainingen wordt er ook reeds vanaf het begin een droogtraining gegeven. Doel hiervan is om specifieke spiergroepen wat extra te trainen op soepelheid en stevigheid. Voor de jongere zwemmers is dit zeker geen zwaar doorgedreven training, terwijl dat voor de oudere zwemmers eerder evolueert naar een krachttraining waarvan het hoofddoel nog steeds soepelheid en stevigheid van bepaalde spiergroepen blijft.

Alle nuttige details met betrekking tot de pré-competitie en de competitie binnen de club worden omstandig toegelicht in de specifieke competitie-rubriek van deze site.

Voor de informatie betreffende het lidgeld en andere kosten verwijzen we naar de rubriek "Lidmaatschap" op de Home-pagina.
Laatst geupdate op ( Sunday 16 August 2009 )