Home arrow Algemene info
Algemene info PDF Afdrukken

DE ZWEMSCHOOL...


Onze zwemschool start met vrije slag en rugslag, niet met schoolslag. Ook wordt er gewerkt met niveaugroepen, niet met leeftijdsgroepen. Kinderen die willen instappen in hogere groepen dan de zweminitiatie krijgen eerst een testje om het niveau van hun vrije slag en rugslag te bepalen, zij worden niet getest op schoolslag.(zie verder)

Er zijn 7 niveaugroepen in de zwemschool :

a) de zweminitiatie: de kinderen moeten minstens 4 jaar geworden zijn.
een aantal basistechnieken wordt aangeleerd :

  • drijven
  • blazen onder water
  • hoofd onder water
  • drijven op de rug !

Alleen inschrijvingen van kinderen die al 4 jaar geworden zijn worden aangenomen.

b) de groepjes voorbereidend zwemmen 1/2/3 : in het kleine bad, groep 3 op zondag in het grote bad.
Dit zijn 3 opeenvolgende groepen waarin telkens verder gebouwd wordt op de eerder aangeleerde technieken om de stap van het kleine naar het grote bad te kunnen zetten.

c) de groepen in het grote bad :
In de zwemlessen in het groot bad wordt er onderscheid gemaakt tussen drie groepen :

  • Crawl (de bevers)
  • Rugcrawl (de pinguïns)
  • Schoolslag (de kikkers)

In de laatste groep van de zwemschool wordt door de trainer een selectie gemaakt voor pre-competie. Er kan natuurlijk ook geopteerd worden voor de jeugdzwemmers. Kinderen kunnen hier op recreatieve wijze de zwemsport blijven beoefenen.

Let op : het Swimming Team behoort NIET tot de Zwemschool, maar is een apart onderdeel dat ALLEEN administratief aan de zwemclub ZCT is aangehecht.

Wanneer gaan de lessen door ?
Naargelang de groep wordt er les gegeven op zaterdag van 17u – 20u en op zondag van 10u – 13u en op woensdagmiddag van 12.30u tot 13.30u. Het volledige uurschema kan u bekijken via baanindeling en lesuren. Indien de kinderen naar een hogere groep overgaan, kan ook het uur veranderen waarop zij les krijgen.
Er wordt altijd lesgegeven, van september tot juni, dus ook de schoolvakanties. Uitzondering : de officiële feestdagen.

Wanneer is er een overgang naar een hogere groep ?
Na ongeveer 10 weken (= 1 periode) aanleren volgt er een test voor de overgang naar volgende groep . Niet alle kinderen gaan automatisch over naar een hogere groep. Reken op een gemiddelde van 2 à 3 periodes per groepje.

Zijn aanwezigheden verplicht ?
Aanwezigheden zijn niet verplicht maar het spreekt vanzelf dat regelmatige aanwezigheid aangewezen is. U stuurt uw kind ook niet zo maar af en toe naar school als het moet leren lezen. In de les worden wel aanwezigheidslijsten bijgehouden.

Hoeveel kosten de lessen ?
U kan deze info vinden via tabblad links, “Lidmaatschap”. Let op : u betaalt lid- en lesgeld voor een heel jaar, niet voor periodes van 10 weken.

Moeten de kinderen een badmuts dragen ?
Om hygiënische redenen is het dragen van een badmuts bij ZCT verplicht. In de zwemschool hebben de verschillende groepen ook een andere kleur. Wij verkopen badmutsen tijdens zwemschooluren maar u bent niet verplicht die bij ons aan te schaffen.

In welke groep wordt gestart als mijn kind(eren) al meer kunnen dan zweminitiatie?
Kinderen die al (een beetje) kunnen zwemmen, krijgen eerst een niveaubepaling voordat ze tot de zwemschool worden toegelaten. Dit helpt ons om ze dadelijk bij de gepaste groep in te delen. Dit is dus NIET de test binnen de zwemschool (om de 10 weken) waar hierboven naar verwezen wordt.

Opgelet, wij starten niet met schoolslag maar met vrije slag en rugslag. Het overgrote deel van de kinderen die een niveaubepaling krijgen moet beginnen in de groepen voorbereidend zwemmen in het kleine zwembad achteraan. Omwille van de beperkte plaats, kunnen er daar maar kleine groepjes gevormd worden waardoor de wachtlijst helaas lang is.

Kinderen die alle basisslagen onder de knie hebben en oud genoeg zijn, kunnen eventueel dadelijk aansluiten bij de jeugdzwemmers (recreatie). Zie hiervoor het tabblad sport- en jeugdzwemmen rechts bovenaan.

Kinderen die ergens anders de basisslagen geleerd hebben en die interesse hebben in competitie zullen ook eerst een test krijgen van onze jeugdtrainer. Helaas kunnen wij wegens de beperkte afmetingen van ons zwembad niet iedereen in de competitie toelaten en wordt er een selectie gemaakt op basis van de vereiste zwemtechnieken in functie van de leeftijd.

Hoe kan ik inschrijven ?
Via het tabblad “zwemschool “ rechts boven en dan links onderaan “inschrijving Zwemschool” aanklikken, de gevraagde gegevens invullen en ons overmaken door middel van de knop "Gegevens verzenden". U kan de wachtlijsten zweminitiatie en niveaubepaling online volgen.
Inschrijving voor de jeugdzwemmers gebeurt via tabblad sportzwemmers rechts bovenaan.
Let op : inschrijven voor de Zwemschool via het telefoonnummer van het zwembad is NIET mogelijk.

Wanneer kunnen mijn kinderen starten ?
Het is niet systematisch een hele groep die overgaat, met als gevolg dat er ook niet door een hele nieuwe groep kan gestart worden, maar dat er een beperkt aantal plaatsen vrijkomt. De wachttijden om in te stappen kunnen daardoor helaas lang oplopen.Wanneer u kinderen inschrijft, krijgt u geen persoonlijk antwoord in de brievenbus. U kan de wachtlijsten opvolgen op de website.

Kan ik ook zwemmen wanneer mijn kind les krijgt ?
Publiek zwemmen tijdens de lessen is niet mogelijk en het is de ouders ook NIET toegestaan in het zwembad te gaan tijdens de lessen.

Laatst geupdate op ( Monday 13 November 2017 )