Home arrow Officials (TAK)
Officials (TAK)
Word Official PDF Afdrukken E-mail

Meer Informatie over officials (TAK)

Zwemwedstrijden zijn enkel mogelijk dankzij de inzet van een heleboel vrijwilligers waaronder officials (TAKkers). Zoals je misschien reeds weet staat “TAK” voor Tijdopnemer - Aankomstrechter - Keerpuntrechter, ook wel “officials” genoemd. Dit zijn de mensen in hun witte outfits die je bij wedstrijden rond het zwembad ziet. Elke club die zwemmers inschrijft voor een wedstrijd, is verplicht om officials (TAK-kers) te leveren. Het verplichte aantal hangt af van het aantal ingeschreven zwemmers (vanaf 3 zwemmers: 1 TAKker, vanaf 10 zwemmers: 2, vanaf 20 zwemmers: 3, … ).

Voor meer info: http://www.zwemfed.be/officials/zwemmen-en-masters/tak.

Om onze zwemmers de kans te geven om deel te nemen aan wedstrijden moeten wij ook TAKkers afvaardigen. Hiervoor doen wij beroep op vrijwilligers, net als alle andere clubs. Dit zijn veelal papa’s of mama’s van zwemmers die hiervoor een stukje van hun vrije tijd opofferen.

ZCT zoekt nieuwe vrijwilligers om de huidige TAK-ploeg te versterken. Elk jaar wordt het TAK-team een beetje uitgedund (ouders stoppen meestal samen met hun zwemmers). Vooral in de jongste groepen (voorral 6 en 7) is er een chronisch tekort aan officials. Daarom is het belangrijk dat nieuwe vrijwilligers zich aandienen zodat ook de jongste zwemmers in de toekomst deelnemen aan wedstrijden.

We willen dan ook een warme oproep doen aan iedereen die graag wil meewerken aan het mogelijk maken van de zwemcompetitie. Als official kan je het zwemgebeuren in de frontstage volgen en word je ingewijd in de finesses van de zwemsport. De extra tijdsinvestering is beperkt, aangezien je enkel voorgesteld wordt als TAK-ker voor de wedstrijden waar je kind aan deelneemt.

Bovendien krijgen officials bij ZCT een vergoeding van 10 € per halve dag dat zij de taak van TAK opnemen. De verrekening zal op het einde van het seizoen gebeuren op basis het “Official boekje” waarin alle TAK beurten worden geregistreerd.

Er is slechts een beperkte inspanning nodig vooraleer je jezelf official kan noemen. Er is een theoretische opleiding die twee avonden duurt (de tweede avond is er een examen over de amper zeven pagina’s leerstof). Daarna volgen twee wedstrijden stage en twee wedstrijden examen. Daarna word je de trotse bezitter van het official boekje en kan je ‘voor echt’ meedoen.

Aarzel dus niet langer, op zaterdag 3 en 10 maart kan je reeds de theorielessen volgen in Leuven (Heverlee). Met wat geluk kan je nog voor het einde van het seizoen official zijn.

Indien deze data niet passen, kan je ook in andere provincies terecht voor de theorielessen en -examen:

- Oost-Vlaanderen (Gent): 3 en 17 februari
- Antwerpen: 5 en 19 februari
- West-Vlaanderen (Tielt): 10 en 24 maart
- Limburg (Genk): 24 februari en 10 maart)

Meer informatie over deze cursussen vind je op: http://www.zwemfed.be/cursusplaatsen-data-provinciale-verantwoordelijken
Laatst geupdate op ( Monday 22 January 2018 )